Narva peaarhitekt: siin on põnevam kui New Yorgis

Fotod: Tairo Lutter

 

Narvas on praegu põnevam tööd teha kui New Yorgis või Rotterdamis, sest üleöö on elu piirilinnas käima läinud ja põnevaid ettevõtmisi tuleb üha juurde. Nii väidab paar aastat Narva peaarhitekti ametit pidanud Ivan Sergejev, kes loobus selle linna nimel tööst mainekas arhitektuuribüroos.

 

Pole just väga tavaline, et New Yorgist kolitakse tagasi Eestisse, ja veel Narva, paljude arusaama järgi maailma otsa.

Siin ei ole mingit romantilist lugu, et Vanja tuli tagasi. Vanja tuli tagasi, sest USAs magistriõpinguteks saadud Fullbrighti stipendium ei võimaldanud Ameerikasse jääda. Mu viisa sai lihtsalt otsa. Ainuke valik oli, kas tulla tagasi Eestisse või minna näiteks Hollandisse, kus asub selle arhitektuuribüroo peakorter, kus ma USAs töötasin. Olin juba New Yorgis töötanud ja tekkis tunne, et tahan koju tagasi tulla. Tol hetkel tundus tagasitulek suurem väljakutse.

 

 

Mis mõttes suurem väljakutse – nii väikeses riigis kui Eesti on ju lihtsam karjääri teha?

 

Ei ole. Soovi korral oleksin saanud Rotterdami büroos karjääri edasi teha. See on maailma tipp-arhitektuuribüroo ja ma olen vist enam-vähem ainuke eestlane, kes seal üldse kunagi on töötanud. Kui sa oled selles büroos töötanud, siis järelikult oled tasemel ja teiste arhitektuuribüroode uksed on sulle avatud.

 

Aga Eestisse naasmine oli suurem väljakutse seetõttu, et tagasitulek nõuab kindlasti pingutust. Edasiminek on lääne kultuuris täiesti tavaline – lähme edasi, aina kasvame, aga kuhu me kasvame, seda ei tea. Tundus, et tagasitulek oleks teatud sisemiste hirmude ületamine. Nii ma tulingi ja töötasin paar aastat Tallinnas Andres Alveri büroos. Kaks aastat hiljem oleks mul jälle olnud õigus minna USAsse tööle, aga siis olin juba saanud Narva peaarhitektiks. Mõtlesin, et nüüd ma küll ei lähe Eestist kuhugi. Ma tahan siin olla.

 

Täispikka intervjuud Ivan Sergejeviga saad lugeda siit.