Ida-Virumaa ootab seiklema kohalike maitsete maailma  

iv_m_25__1200 x 800
Sisukord

IDA/VIRU maitseseiklus kutsub 5.–18. novembrini avastama kohalikku elulaadi, mis jõuavad eriliste ja rikkalike maitsetena seitsme söögikoha erimenüüsse. Kahe nädala jooksul saad maitsta, kogeda ja avastada suussulavat Ida-Virumaad. Toitu, mis on inspireeritud Narva-Jõesuu ja Toila kuurortide ajaloost, mereäärse rannarahva traditsioonidest, Peipsi kandi metsa- ja järveandidest ning piiriäärse maakonna rahvaste rikkusest. Ida-Virumaa maitsete geograafia ulatub Narva jõest ja Soome lahest Peipsi järveni. Siia tasub rändama tulla kõigil, kes armastavad maitsvat toitu, erilist atmosfääri ja kohalikke lugusid. 

Maitseseiklusel ootavad sind:

  •  Erimenüüd – restoranides ja kohvikutes valminud 2-3-käigulised menüüd. Tehes broneeringu veebilehe kaudu, saad kindlustada maitseelamuse soovitud kuupäeval ja kellaajal. Vabade kohtade olemasolul saad tellida erimenüüd ka restoranis kohapeal.
  • Erisündmused – toiduga seotud elamused, mis avavad kohalike maitsete ja tegemiste telgitaguseid.
  • Majutuspakkumised ja soovitused, mida veel Ida-Virumaal teha ja kogeda.

Tutvu IDA/VIRU #maitseseikluse pakkumistega aadressil idaviru.ee/maitseseiklus.

Kene Rannaresto tõestab, et Peipsi kanti tasub tulla ka sügisel

Kauksis rannahoones tegutseb pereettevõte Catering Kene. Kohas, kus Peipsi järve põhjakallas kohtub Alutaguse männimetsadega, jagab loodus heldelt järvest kala, metsadest marju ja seeni ning aiast hooajalisi saadusi. Kalapüük ja korilus on sada protsenti Peipsi kandi teema ning peakokk Veronika Vaino on vormistanud kohaliku elulaadi kolmekäiguliseks meeliköitvaks maitseelamuseks.  

Kihilises eelroas saab särada õrna maitsega suitsulatikas. Pearoaks on koha, Eesti vete üks hõrguma maitsega kalu, millele lisab teravust tšilline kõrvitsakaste. Kukeseened ja vaarikad toovad meeltesse suvesooja ning ilmuvad lauale jäätisega. Peakoka loovusel pole piire ning kukeseenejäätis vaarikamajoneesiga on sellest ainult üks näide. Ootamatu, ent suurepärane kombinatsioon, mida tasub proovida.

  • Eelroog: suitsulatika shot
  • Pearoog: üleküpsetatud koha peekonise kartulipudru ja kõrvitsakastmega
  • Magustoit: kukeseenejäätis vaarikamajoneesiga purustatud peedimuffinil 

Kene Rannaresto missioon on puhuda elu sisse nii rannahoonele kui ka Kauksile. Suvel meelitab Kauksi kohale puhkajate horde, aga Peipsi põhjakallas ja seal looklev Eesti pikim liivarand on lummav igal aastaajal. Maitsvad toidud, meeskonna kirg ja unustamatud vaated järvele teevad Kene Rannarestost koha, mida lihtsalt peab külastama. Sügis- ja talveperioodil saab seda teha ainult nädalavahetustel.

Toila Mereresto on põiminud kokku metsa ja mere maitseid

Restoran asub ajaloolise Toila sadama naabruses ja värskel kalal on peakoka lauale lühike teekond. Seega on mere antud saak siin au sees nii igapäevaselt kui ka kolmekäigulises erimenüüs. Peakokk Ilja Šljapin teeb kala kõrval kummarduse ka sügisestele aiasaadustele ja metsaandidele. Seekordse maitseseikluse road on küll lihtsad, ent sügava maitsega.

Pearoaks saab valida kas aromaatse kalaseljanka või praekartulid kukeseentega, mis on korjatud ümberkaudsetest metsadest. Eelroa staarid on aga ilma kahtluseta frititud räimed. Kohalik armastatud kala, mida ajaloolises rannakülas siiani püütakse. Justkui märgiks sellest, et elu kulgeb ikka tihedalt koos merega. Toila sadamast on põlvkondade kaupa merele mindud ja värske räim on jäänud siinse kandi sümboliks.  

  • Eelroog: marineeritud maitsed koos frititud räimedega
  • Pearoog: kalaseljanka või praekartulid kukeseentega
  • Magustoit: kamavaht

Toila Mereresto pakub aasta ringi värskeid ja kohalikust tooarainet valmistatud roogasid, milles on tunda nii traditsioonilisi maitseid kui ka kaasaegseid mõjutusi. Lisaks suurepärasele toidule saavad külastajad nautida lummavaid vaateid merele. Hubase ja helge atmosfääri ning külalislahke teenindusega restoran on hea valik romantiliseks õhtusöögiks, sõpradega koosviibimiseks või peresündmuste tähistamiseks mereäärses idüllis. 

Narva-Jõesuu Medical SPA restoran Kuurort pakub täiuslikku nostalgialaksu

Restoran Kuurort tuleb oma erimenüüga tagasi juurte juurde, 1960. aastatesse, kui Narva-Jõesuus valmis põllumeeste puhkekodu, mis hiljem ehitati ümber sanatooriumiks. Selle kunagisest mudaravilast sai aga kultusfilmi “Mehed ei nuta” võttekoht. Peakokk Jekaterina Kurlenkova on nüüd taasloonud tolle aja populaarsemad road, andes tuttavatele maitsetele tänapäevase värskuse ja uue hingamise.

Terveid põlvkondi ühendav klassika – borš – serveeritakse musta leiva ja küüslauguse seapekiga. Linnuhakklihast Požarski kotletid, mis jõudis kunagi isegi tsaariõukonna menüüsse, maitsevad autentselt koos kartulipüree, seenekastme ja soolakurgiga. Nostalgiaretke lõpetavad rummikoogid või “kartulid”, mis paljudele lapsepõlve meenutavad. Aja hõngu ja maitsete täiuslikuks kooskõlaks pakutakse söögi juurde traditsioonilist marjamorssi.

  • Eelroog: borš musta leiva ja küüslauguse seapekiga
  • Pearoog: Požarski kotlet kartulipüree, seenekastme ja soolakurgiga
  • Magustoit: “Kartul”

Igapäevaselt pakub elegantse atmosfääriga restoran Kuurort gurmee-elamust, mis on ainulaadne kombinatsioon kohalikest maitsetest, ajaloost inspireeritud retseptidest ja tervislikest valikutest. Maitseseiklusel on aga võimalus nautida midagi erilist, mida restoranis Kuurot iga päev ei saa – sukelduda nõukogudeaegse sanatooriumi õhustikku ja Eesti filmiklassikasse “Mehed ei nuta”.

Erisündmus: 7. novembril toimub restoranis “Kuurort” eriüritus, mis on inspireeritud nõukogudeaegsest sanatooriumi õhtusöögist ning mille aluseks on Narva-Jõesuu ajalugu ja film “Mehed ei nuta”. Ainult sel õhtul on erimenüüs ka neljas käik – salat “Heeringas kasuka all”. Aja hõngu ja maitsete täiuslikuks kooskõlaks saab erimenüü juurde valida traditsioonilisi jooke: Eesti viina, likööri, marjamorssi ja musta teed. Nostalgilise meeleolu loob film “Mehed ei nuta”, mis õhtusöögi ajal suurel ekraanil jookseb.

Toila SPA hotelli restoran Mio Mare viib tagasi aega, kui siin oli esimese presidendi suveloss

Restorani Mio Mare erimenüü on ammutanud inspiratsiooni ajast, mil Oru loss oli president Konstantin Pätsi suveresidents ja Toila suvituselu tõeline süda. Just siin võeti vastu kõrgeid külalisi, nauditi mereäärset õhkkonda ning hinnati head toitu. Maitseseiklus viib sind ajarännakule elegantsesse õhustikku, kus armastas puhata Eesti võimu-, aga ka kultuurieliit eesotsas Marie Underi, Artur Adsoni, Friedebert Tuglase ja Henrik Visnapuuga.

Selleks, et iga suutäis jutustaks lugu Toila kuurordikultuurist, sirvis peakokk Tiina Truupõld vanades kodundusajakirjades ilmunud retsepte. Kuurort võrdub eelkõige suvega ja valik jäi kergetele roogadele. Maitserännaku juhatab sisse uhke välimusega forelliterriin, millele lisab värskust tomati tartar. Rikkaliku maitsega veisekeelele annab suvise noodi hernepüree. Siidises astelpaljukreemis on aga aimata sügise mekki, meenutamaks, millises aastaajas me praegu oleme.

  • Eelroog: forelliterriin, tomati tartar, krõbe brioche
  • Pearoog: ülepraetud veisekeel
  • Magustoit: õrn astelpajukreem

Toila SPA Hotelli restoran Mio Mare on igal ajal hubane paik, et õhtut veeta ja nädalavahetustel elava muusika saatel tantsida. Restoran ootab sind nii ärilõunale kui ka pere- ja sõpraderingis pidulikke hetki tähistama. Restorani menüü on mitmekülgne ja pakub hõrgutisi erinevatest maailma köökidest.

Erisündmus: 6. novembril saab nautida maitseseikluse erimenüüd, mida vürtsitavad Oru lossi majapidajanna memuaarid Ivika Maidre esituses. Külalistel avaneb võimalus rännata ajas tagasi nii maitsete kui ka meelelahutuse kaudu.

Meresuu SPA & Hotelli restoran Meloodia viib merehõngulisele maitserännakule

Narva-Jõesuu on pika ajalooga kuurort ja täiusliku puhkuse juurde kuulub põnev toiduelamus, mida iga päev ei koge.

Restorani Meloodia loominguline peakokk Pavel Tarasov on kokku pannud kolmekäigulise erimenüü, mille ehteks on kammkarbid. Need luksuslikud mereannid leiab nii eel- kui ka pearoast. Maitseseikluse juhatab sisse kammkarbi ja lõhe tartar ning pearoas on kammkarbid sobitatud kõrvitsa ja kuskussiga. Hõrgu liha ja delikaatse maitsega kammkarbid on pidupäeva roog ja mida muud üks puhkus ongi kui suur pidupäev!

Restorani Meloodia erimenüüle paneb hästi timmitud magushapu punkti kook astelpaju-vanillikreemiga ja granaatõunaseemnetega. 

  • Eelroog: kammkarbi ja lõhe tartar 
  • Pearoog: kammkarbid kõrvitsa ja kuskussiga
  • Magustoit: koogike astelpaju-vanillikreemiga ja granaatõunaseemnetega

Et elamus oleks terviklik, soovitab kelner toidu kõrvale kas värskendavat kokteili või hoolikalt valitud veini. Kõike seda saab nautida hubases õhkkonnas, kus võib unustada argimured, võtta hetke enda jaoks ja keskenduda täielikult maitsetele. Rikkaliku söömaaja võib lõpetada jalutuskäiguga otse Meresuu juures algavas Eesti pikimas kuurortrannas või nautida hotelli spaakeskuses saunarituaale. Põnev maitserännak koos looduses liikumise ja saunamõnudega aitab pimedast ja külmast ajast kergemini võitu saada.

Gruusia trahter Mimino paneb taldrikule lausa kolm rahvuskööki

Piiriäärsel Ida-Virumaal on sajandite jooksul segunenud erinevad rahvused ja kultuurid ning seda mitmekesisust on tunda ka toidulaual. Mimino köögis tegutsevad koos Gruusia, Ukraina, Eesti ja Armeenia rahvusest kokad. Nad toovad igaüks kaasa oma kultuurile omased maitsed ja traditsioonid, mis on jõudnud ka kolmekäigulisse erimenüüsse. 

Värvika maitseseikluse eelroaks on deruny ehk kartulipannkook. Ukrainas süüakse kartulipannkooki hapukoorega, Mimino kokad täiustavad aga selle lihtsat maitset õrnsoolalõhe ja hapukoore-toorjuustuvahuga. Pearoog – gruusiapärane hamburger – esindab traditsioonilisi maitseid uuel kujul. Hatšaburgeri keskmes on veiselihakotlet, millele annab eripärase maitse suluguni juust ja Gruusia hapukas ploomikaste tkemali. Eesti köögi kanda jääb dessert ja selleks on kamamaius – õrn kohupiima-vahukoorevaht pohladega.

  • Eelroog: deruny (kartulipannkook)
  • Pearoog: hatšaburger (gruusiapärane hamburger)
  • Magustoit: kamamaius 

Gruusia trahter Mimino on pakkunud ehtsaid Gruusia maitseid Jõhvi sissesõidul, Tallinn-Narva maantee ääres juba kolmteist aastat. Mimino ei ole üksnes toidukoht – astudes sisse, satud justkui keset Tbilisi tänavat, kus sind ootavad hubane terrass, veinitünnid ja tulekolle, külalislahke vastuvõtt ja rõõmsameelne seltskond. Miminod armastavad ka toidukriitikud – trahteri leiab Falstaff Nordic Restaurant Guide 2025 nimekirjast.

von Rosen SPA hotelli restoran kutsub proovima menüüd “metsast taldrikule”

Alutaguse piirkond on tuntud oma laiade laante poolest ja on jahituristide seas hinnatud sihtkoht. Paljud neist armastavad peatuda ajaloolises Mäetaguse mõisakompleksis, von Rosen SPA hotellis, kus ajalugu ja loodus käivad käsikäes.

Mõisahotelli restorani kahekäiguline erimenüü ongi inspireeritud jahisaadustest. Ehedad metsamaitsed tulevad täiuslikult esile nii elegantses, ploomise kastmega põdra carpaccios kui ka maitseküllases ja täidlases metssearaguus, mida serveeritakse koos pasta ja seentega. 

  • Eelroog: põdra carpaccio 
  • Pearoog: metssea pasta

Mõisahotelli juht Sander Reelo on hoolitsenud selle eest, et köögi meeskond saaks õppida meistritelt. Kevadel võõrustas hotellipere koos Eesti aukonsuliga Taanis Filip Dalthur Rasmusseniga Taani kuninglikku jahisöömingut. Toidud valmistas Kim Hemmingsen, kellel on kogemus suurte ulukiõhtusöökide valmistamisega Taani mõisates. Mäetagusel näitas Taani kokk kulinaarset kunsti, pakkudes imelisi roogi vutist, põdrast, hirvest, metsseast ja pardist.

Maitseseikluse erimenüü sai koostatud selle järgi, millist toorainet on praegusel aastaajal saada. Erinevaid metsamaitseid on aga Mäetagusel võimalik kogeda tulevikuski. 

Erisündmus: 14. novembril ootab Mäetaguse mõis nautima muinaslugu muusikas – õhtusööki koos ooperiga. Alutaguse kant on tuntud jahinduse poolest ja Mäetaguse mõisnikud von Rosenid lõid piirkonda esimese teatri. Vaid ühel päeval kombineerib Mäetaguse mõis kaks kunsti, pakkudes teatraalset õhtusööki, mis on valmistatud jahisaagist. Eriliste maitsete saatel saab asuda muinasjutulisele rännakule. Lood draakonitest ja armastuse igavestest otsingutest pärinevad Austria kirjaniku Rainer Maria Rilke sulest ning neid esitavad ooperilauljad. Õhtusöögi külalised ei pea säravatele lauljatele aplodeerima eemalt, vaid nad satuvad ka ise muusikalise muinasloo keskmesse.

Erisündmus: Saka mõis kutsub 14. novembril 3-käigulisele aadliõhtusöögile, mis jääb kauaks meelde. Ajalooline ballisaal täitub sel sügisõhtul hubase sumeduse, peene muusika ja unustamatute maitsenüanssidega. Eelroaks ootab sind hirvefilee koos punapeedi ja metsmarja geeliga, mis on vürtsitatud kadakamarja vinegreti ja marineeritud sinepiseemnetega. Pearoaks serveeritakse grillitud pardifileed, millele lisavad sügavust portveinikaste, siidisust bataadikreem ja särtsakust tikrid ning bimi. Magusaks krooniks saab harmoonia ploomidest, kastanist, šokolaadist ja martsipanijäätisest. Vahepalaks räägib muhedaid lugusid aadlikest ja nende elust Iisaku Kihelkonna Muuseumi direktor Mari Raap. Saka mõisnik Tõnis Kaasik viib aga huvilised härrastemaja tuurile.

Erisündmus: Kui oled valmis kogema elu Euroopa Liidu ja Venemaa piiril, siis tule 8. novembril Narva ja osale ekskursioonil “Elu piiril”. Otse üle Narva jõe paistab Venemaa – just siin saad kuulda, mida mõtlevad kohalikud vene keelt kõnelevad eestlased maailma asjadest ja miks on Narva nii ainulaadne. Ekskursiooni juhib Denis Bjorkland, kes elab iga päev selle piiri peal ja pälvis Ida-Viru turismiklastri korraldatud konkursil “Parim Uus Seiklus 2025” žürii eripreemia kategoorias “Ehe elamus ja parim giid”. See julge, avameelne ja sisukas linnaekskursioon lõpeb piirilinna traditsiooniliste suupistete maitsmisega, mis viib sind ka maitsete piirile.

Erisündmus: Karukella Puhkemaja korraldab neli täiesti erakordset gurmeeõhtusööki, kus kahekümnele inimesele valmistab lühikese tarneahelaga toorainest neljakäigulise menüü rahvusvahelise haarde ja Hiiu kommetega peakokk Mihkel Heinmets. Pearoog on saanud inspiratsiooni tallelihast ja eelroogades teeb ilma kala. Menüü juurde kuulub kolm jooki, kuid tooste võib mõnusal pikalauasöömingul öelda rohkem. Mihkel Heinmets on valmistanud süüa seitsme riigi restoranides, olnud praktikal Michelini tärnidega auhinnatud ja maailma number üks restoranis Geranium, kokanud Austraalia aborigeenide kommuunis, toitnud inimesi taevas ehk olnud Dinner in the Sky Eesti peakokk. Ühtlasi on Mihkel kogunud tuntust oma otsekoheste ütlemistega kokasaates «MasterChef Eesti». Maitseseikluse eriüritus toimub 5., 6., 12. ja 13. novembril.

Tutvu IDA/VIRU #maitseseikluse pakkumistega aadressil idaviru.ee/maitseseiklus.

Fotod: Valeria Aret
Tekst: Sirle Sommer-Kalda

Jaga
Soovitused