Narva

Oru lossi uus ajarännak viib legendaarsesse Eesti tuppa

VR History_Eesti_ida-virumaa oru loss tuba_kamin_2
Sisukord

27. juunil avab Tartu Ülikooli hargettevõte Toila Oru pargis uue virtuaalreaalse ajarännaku „Oru lossi sisemine ilu“. Nagu pealkirigi ütleb, on uue seikluse tähelepanu keskpunktis lossi siseruumid, eriti selle Eesti-teemaline keldrikorrus. Uus ajarännak teeb Oru lossist Eesti kõige terviklikumalt taastatud hoone virtuaalreaalsuses.

„Oru park on Ida-Virumaa üks külastatavamaid paiku. Eesti inimestele ja väliskülalistele läheb Oru lossi lugu väga korda ja see on innustanud meid lossi taastamisega jätkama. Kõige enam soovivad külastajad näha lossi siseruume. Viie aastaga on VR tehnoloogia suure sammu edasi astunud ning see, mis tundus enne võimatu, on täna võimalik“, rääkis ettevõtte tegevjuht ja arenduse idee autor Mairo Rääsk.

Uus rännak viib Oru lossi neisse paikadesse, kus kohtuvad 1930. aastate arusaamad esindusruumi esteetikast ning talupojakultuur, mütoloogiline ja arhailine Eesti. Oru lossi riigipea suveresidentsiks renoveerimise juures 1930. aastate keskel on rõhutatud just keldrikorruse ja eraldi Eesti toa tähtsust kui üht õnnestunumat näidet eestluse teema käsitlemisest esindushoones. Ajarännakul saab külastaja ise lossis ringi liikuda, kohtuda garderoobis portjeega, einestamise baaris baarmeniga või aiasaalis muusikutega. Eesti toas on külalisele kaetud laud ning kaminas põleb tuli. Lossi akendest saab imetleda kauneid vaateid Oru pargile. 



„Oleme Oru lossi taastamisega tegelenud üle viie aasta, kogunud kild-killu haaval infot arhiividest, ajalehtedest, kohalikelt elanikelt, siit-sealt juhuslikult leitud mälestuskildudest, otsinud lossist päästetud esemeid ja neid laserskaneerinud. Ühesõnaga püüdnud saada Oru lossist võimalikult terviklikku pilti. Kohe algusest peale on olnud selge, et lossi siseruumide taastamine kujuneb kõige keerukamaks. Ja seda mitte tehniliselt, vaid sobiva referentsmaterjali vähesuse pärast. Ehkki lossi siseruumide taastamine oli raske ning nõudis palju tööd, oleme rõõmsad, et suutsime viis aastat tagasi alustatud tööst välja kasvanud unistused teoks teha“, lisas Rääsk.

Hävinud pärandi tutvustamine virtuaalreaalsuses on suurepärane võimalus. Tehnoloogiat appi võttes muutub lossiga tutvumine eriliseks ruumiliseks, värviliseks elamuseks, mis tekitab tunde, nagu toimuks see kõik siin ja praegu. Oru lossi kunagist hiilgust saab kogeda erinevate vaatepunktide vahel rännates ning virtuaalreaalset kogemust vahetult tänase keskkonnaga võrreldes. Ajarännakuga „Oru lossi sisemine ilu“ saab tutvuda neljas keeles. Ootame rännakutele minevikku augusti lõpuni teisipäevast pühapäevani kl 11-18. Rännakud algavad Oru pargis Toila koolimaja lähistelt (Lossiplatsi 3). 


VR History on OÜ Blueray kaubamärk

Vaata veel:
Koduleht: https://vrhistory.eu/et/

Videod ja fotod: http://gofile.me/62CSK/8qLf1j5La

Kontakt: Mairo Rääsk
516 3024

Jaga
Soovitused