Tegevused Ida-Viru põhjarannikul

Sisukord

Ida-Viru põhjarannik on imeline piirkond. Siin kohtuvad Läänemere rahulikud lained ja muljetavaldav pankrannik, sest jääb ju siia ka Balti klindi kõrgeim osa (55 meetrit üle merepinna) oma imeliste vaadetega. Lisaks pakub avastamist ka Sillamäe, oma unikaalse arhitektuuriga, meenutades nõukoguaegset pärandit ja pakkudes huvitavat jalutuskäiku läbi linna ajaloo.

Toome välja 7 põnevat tegevust, mida taskus Ida-Viru pankrannikul liikudes kindlasti teada.

1.Pankranniku pärl Saka Mõis ja klindimõisa matkarada

Saka on üks vähestest Eesti mõisakompleksidest, mis on tervikuna taastatud. Mõisa härrastemajas asuvad  luksuslikud majutusruumid, seminariruumid, suur saal ning võlvlagedega keldris hubane restoran. Mõisa territooriumilt saab alguse ka klindimõisa matkarada. Rada, mis on 2 km pikk kulgeb klindipealsel ja mere ääres. Rajal näed pankrannikut, sinisavi lademeid, pankrannikualust metsa ja Kivisilla juga. Võid ronida kunagise piirivalve vaatetorni katusele, kust saad nautida vaadet merele ja hea ilmaga paistavad ära ka Tütarsaared.

2. Ontika pankrannik ja Eesti kõrgeim juga Valastel

Eesti kõrgeim kuni 55 meetrit üle merepinna ulatuv Ontika pankrannik on kui kivist loodusraamat, paljastades vaatajatele erinevad ajastu kihid. Kõige parem vaade pankrannikule avaneb eesti kõrgeima –Valaste joa juurest (30m) trepiplatvormilt või tutvudes unikaalse klindimetsaga rannikule rajatud Valaste õppe- ja  matkarajal.

3. Spaa peatus Toila Spa Hotellis

Toila Spa Hotell pakub spaanautlejatele mitmeid erinevaid võimalusi. Toila Termides ootavad sind mitmed erinevad saunad: sanaarium, soome, auru-, infrapuna-, aroomi-, leili- ja soolasaun. Lisaks veel soojad lõõgastuspingid, mullivannid, päevituskohad ja palksaun katusel. Toila Termide sisekujundus aimab järele iidset Rooma stiili, kus seintel ja põrandal on plaadid ning laes roomatid, mis jätavad mulje justkui viibiksid ajas paar tuhat aastat tagasi. Toila SPA oli esimene Eestis, kes hakkas pakkuma ainulaadset Saunamaailma teenust .

Lisaks asub Toila Spa Hotellis ka Wellness keskus Orhidee, mille teenused on mõeldud vaid täiskasvanutele. See on rahuliku kulgemise, meelisklemise ja endaga olemise koht. Naudi privaatset puhkust päikese ja palmide all! Eestis on vaid mõni päikseline päev aastas, ülejäänud päevadel paistab päike Wellness-keskuses Orhidee!  Sind ootab bassein veealuse massaažiga, jaapani saun, meesaun, aroomisaun, sanaarium, soome- ja aurusaunad. Talveaias võib mõnusates lamamistoolides jooke ja puuvilju nautida. Privaatsuse ja rahu tagab see, et korraga saab keskust külastada ainult mõnikümmend inimest.

4. Jalutuskäik Oru Pargis Toilas

Kaunis Pühajõe ürgorus Toilas asuva Oru pargi ja suurejoonelise lossi rajas Grigori Jelissejev – Venemaa 19. sajandi jõukamaid kaubandusmagnaate. 1935. a ostsid kolm eesti töösturit lossi ja pargi ning kinkisid president Pätsile suveresidendiks. Loss hävis II maailmasõjas täielikult. Täna saad hästi viidastatud ja hooldatud pargis ringi jalutada, näha erinevaid puu- ja põõsaliike, hõbeallika koobast ning nautida vaadet merele ja päikeseloojangut pääsupesas. Oru loss ja park ärkab ellu virtuaaltuuril “VR Toila 1938”, mida saab sügisesel ajal kogeda ettetellimisel.

5. Maitseseiklused restoranides Mio Mare, Toila Mereresto, Gruusia Trahter Mimino ja Kohvik Bon Appetitis.

Novembrikuu jooksul tasub kindlasti kiigata toidukohtadesse nagu Mio Mare restoran Toila Spa Hotellis, Toila Sadamas asuv Toila Mereresto, Jõhvi südalinnas asuv Kohvik Bon Appetit ja Jõhvi äärelinnas asuv Gruusia Trahter Mimino. Tutvu toidukohtade erimenüüdega siin: Maitseseiklus 2024 – Ida-Virumaa (idaviru.ee).

6. Jalutuskäik Sillamäe Merepuiesteel ja rannapromenaadil

Mere puiestee on üks Sillamäe linna „pärlitest” ja kõige väärikamatest tänavatest linnas. Linnaväljakult laskub puiesteele alla suurejooneline trepp. Trepistik ja Mere puiestee on täna ühed Sillamäe linna sümbolid. Puiestee keskseks elemendiks on ajalooline lehtla ja ilus arhitektuuriline ansambel mere ääres. 2020. aastal valmis promenaadi pikendus. Nüüd saab nautida jalutamist mööda rannapromenaadi otse mere kaldal. Promenaadi äärde jäävad vaatetorn, puhkekohad, laste mänguväljakud ning välijõusaal.

7. Sillamäe Muuseum ja salastatud linna lugu

Sillamäe oli Eesti NSV ajal kinnine ja salastatud linn, mistõttu on see siiani ümbritsetud erinevate müütidega. Tule tutvu põneva linna ajalooga Sillamäe muuseumis! Püsiekspositsioon koosneb 2 osast, millest esimene annab ülevaate linna kujunemisest ja arengust. Teine osa paikneb välialal, kus saab läbi VR maailma kogeda kunagise totalitaarse režiimi varjatud saladusi. Välialal asub laste mänguala koos erinevate atraktsioonidega ja müügikärudest saab suvel osta pirukaid, limonaadi ja jäätist. Pakume ka giidiga ekskursioone, otsingumänge, temaatilisi programme lastele ning täiskasvanutele.

Loodame, et said siit inspiratsiooni oma järgmiseks külastuseks. Kohtume Ida-Virus!

Jaga
Soovitused