Idavirulased kostitavad kohalike ja rahvusvaheliste maitsetega White Guide

 

 

 

Idavirulased kostitavad kohalike ja rahvusvaheliste maitsetega

 

 

 

JAGA

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

 

Restoranijuht White Guide 2020 soovitab Ida-Virumaal viit isikupärast söögikohta. Viie tärni viisiku kõrval leiab palju teisigi heal tasemel restorane, kohvikuid ja pubisid.

Restoranigiidi White Guide Baltimaade sisujuht Aivar Hanson tõdes, et Ida-Virumaa toidumaastikul on päris palju toimuma hakanud. 

“Varem oli inimestel rohkem ükskõik, mida nad sõid. Nüüd on tulnud toidu puhtuse ja päritolu teemad ning seetõttu pidi see varem või hiljem Ida-Virumaal juhtuma. Enamasti on niimoodi, et kui ühes kohas juhtub, siis see hakkab kiiresti paljunema. Nii et igati loogiline areng. Kõik Ida-Virumaa restoranid, mis on White Guide’is, pakuvad omamoodi elamust ja selle tõttu me neid soovitamegi.”

Uudsed maitseelamused Munas ja Franzias

White Guide 2020 kaks Ida-Viru uustulnukat − kohvik Muna ja restoran Franzia − asuvad Eestimaa idanurgas. 

Kohvik & Catering Muna omanik Riho Leppik tõdes, et Euroopa Liidu kõige idapoolsema kohviku peakokk Oleksandr Karnak on Jamie Oliveri õpilane, mistõttu maailmakuulsa briti mõjutused on märgatavad ka söögikoha igapäevamenüüs.

“Itaalialik lihtsus, Põhjamaadele iseloomuliku kohaliku tooraine valik ning piirilinna kuulsaim tooraine − silmud. Kombineerituna loetletust, pakub Muna igal aastaajal meeliülendavaid ning piirkonda uudsusega üllatavaid maitseelamusi,” lubas Riho Leppik TÜ Narva kolledžis asuva kohviku külastajatele.

Narva-Jõesuus asuv restoran Franzia on selle omaniku ja peakoka Indrek Kõveriku sõnul “bufetik domašnego tipa” (kodune puhvet) ja seda joont üritatakse hoida ka menüüs. Sest esinduslikkusest on tee ääres asuv hoone kaugel.

“Püüan viia toite vastuvusse siinse atmosfääriga. Kui hakkaks triipe ja täppe tegema ning molekulaarkulinaariaga tegelema, tekiks karjuv vastuolu,” kommenteeris Indrek Kõverik.

Peente vahtude asemel kõlavad Franziaga paremini kokku rupskid. “Neerud on kogu aeg menüüs, samuti pullimunad. Need on pühad asjad, mida aastaaegade vaheldumine ei mõjuta,” selgitas Kõverik.

Kõikidel aastaaegadel on menüüs ka seapraad sinepikastme ja hapukapsaga − vahest kõige traditsioonilisem eesti toit. “Kuigi me ei paku seda hautatud, vaid praetud hapukapsaga, kuhu on lisatud kadakamarju ja vürtse. Hautatud hapukapsast pakume hoopis silmudega,” selgitas Indrek Kõverik.

Kohalik hõrgutis silmud on Franzias üldse au sees, neid saab süüa ka näiteks rosolje koosseisus. “Meil on iga toidu kohta välja mõeldud põhjendus, miks ta sobib Franziasse. Kuna vastaskaldal asub Rossona (eesti keeles Rosona) jõgi, siis Franzia teooria on see, et selle järgi ongi saanud rosolje oma nime ja algul tehti rosoljet silmudega,” pajatas peakokk.

Rondeelis on aukohal tartarid

Indrek Kõverik juhtis varem vägesid ka Narva linnuse restoranis Rondeel, mis jõudis White Guide’i juba kolmandat aastat. 2019. aasta sügisest on Rondeelil uus peakokk Vladimir Upeniek ja uus menüü.  

A la carte’i eelroogade seas annab peakokk Vladimir Upeniek aukoha tartaritele, mida on lausa seitse erinevat. Nende esireas on kohaliku eripäraga mustaleivatartar vähimajoneesi ja marineeritud silmudega, mis on lühikese ajaga saanud klientide lemmikuks. Eelroogade juurde soovitab Rondeel valida kohaliku Narvia õlle, millest on saanudki restorani külaliste valik number üks.

Söögi ja sooja vestluse jätkamiseks on soovituslik südamlik borš. “See mitte ainult ei kajasta kohaliku kultuuri eripära, vaid on tõesti hingega valmistatud. Seda tunnistavad ka kohalikud restorani külastajad ja välismaalased,” kiitis Narva muuseumi turundusjuht Tanel Murre.

Järgmiseks käiguks sobib hästi grillitud pardirinnafilee suitsupeedi ja viievürtsikastmega. Rikkaliku eine võib suvisel ajal lõpetada mustikatega, mida serveeritakse rosmariinikreemi ja kitsepiimajogurtiga. Talvisel ajal on magustoidu soovitus ahjuploomid mee ja pistaatsiapähklitega. “Rondeeli menüüs leidub üllatusi igale maitsele ja ilmale,” kinnitas Tanel Murre. 

Mimino − Gruusia köögi paremik

Neljandat aastat restoranide giidi jõudnud Gruusia Trahter Mimino kohta on White Guide kirjutanud, et teeäärsete söögikohtadega Eestis väga hästi ei ole, aga Peterburi maantee ääres on koht, kus tasub heade maitsete ootuses auto peatada.

Jõhvi servas asuva trahteri head maitsed pärinevad Gruusia köögi paremikust. 

“Mimino on ja jääb traditsiooniliste Gruusia toitudega söögikohaks ja ega ma neid toite, mis menüüs on, väga muuta saa. Me võime muuta serveeringut, teha mingeid variatsioone, aga näiteks hinkaalid ja hatšapurid, hartšo ja šašlõkid lihtsalt käivad grusiinidega kokku,” rääkis Mimino juhatuse liige Evelin Tartlan.

Kohalikud kiidavad Mimino toitude stabiilselt kõrget kvaliteeti ning see ei jää märkamata ka külalistele. Moskva toiduajakirjanik Nika Ganich, kes koostas Eesti toidu teejuhti, lahkus Miminost heade muljetega.  “Lõpetasime äsja töö Gruusia köögi programmi kallal telekanalis Кухня ТВ. Seetõttu võin täie vastutustundega öelda, et Mimino on suurepärane Gruusia restoran kvaliteetse ja maitsva toiduga.”

gruusia trahter
Gruusia trahter Mimino

Ohtralt auhinnatud Tulivee

Mitu aastat restoranigiidi “White Guide” pääsenud ja Hõbelusika auhinna võitnud Tulivee restoran asub otse Liimala rannas. Välisilmelt merelainet jäljendavas restoranis on kindlad rahva lemmikud, mida ka menüüd vahetades kõrvale ei lükata. 

“Meile omased toidud on näiteks räimed ja siiatartar, mille pärast sõidetakse siia kohale ka Tallinnast. Ja taimetoitlastele kitsejuustusalat, mis on siin majas väga suur hitt,” rääkis peakokk Margo Larionov, lisades, et kogu menüü on inspireeritud Ida-Virumaale omasest Eesti ja Vene toidukultuuri koosmõjust.

Madalhooajal on Tulivee tuntud oma veiniõhtusöökide poolest, kus toit on maja poolt ja väljastpoolt tuleb sommeljee, kes tutvustab toidu juurde veine. Õhtusöökidega kaasneb alati erimenüü, mis enamasti koosneb viiest käigust.

Valik aina mitmekesisem

Kõik head söögikohad toidukriitikute huviorbiiti ei jõua, aga kohalikud võivad kinnitada, et neid on Ida-Virumaal rohkem kui viis. Hüva sööki-jooki pakuvad näiteks siinsed mõisarestoranid.

Saka mõisa restoran naudib tuntud headuse kvaliteedimärki juba aastaid. Kvaliteetne toit ja jook on südameasjaks ka Mäetaguse mõisahotellis. Restorani “Rosen” uue menüü pani kokku Eesti tuntumaid peakokki Joel Ostrat ja seda esitleti “Suure Õhtusöögi” stiilis kolmekäigulise einega. Mäetagusel pakutakse eestipärast sööki, kuhu on põimitud vene köögi nüansse ja natuke ka teravamat maitset.

restoran rosen maitseseiklus
Restoran Rosen (Mäetaguse Mõisa Hotell & Spa)

Meetrilaiuste müüride vahel asuv kõrgelt hinnatud Purtse kindluse restoran Von Taube. Purtse kindluse peremees Janner Eskor oskab haaravalt rääkida õlledest ja Purtse üheperekindluse ajaloost. Perenaine Sigrid Välbe on isehakanud köögivõlur, kes igapäevaselt rakendab oma oskusi juba uuel rindel – 5 kopika lõunabuffees Kiviõlis. Lisaks kohapeal einestamisele on sealt võimalik toitu kaasa osta. Buffees on ka oma pagar, kes hoolitseb selle eest, et värsked saiakesed otsa ei saaks. 

See, kes otsib rüüpamiseks või kaasaostmiseks kohalikku märjukest, võiks läbi astuda Purtse pruulikojast, mis on sisse seatud kindluse vanasse sepikotta. Kohalik eripära kajastub ka õllenimedes: Metsik Ida ja Väike Tuhamägi, Industriaal ja Šaht-Matt. Ehkki Purtse õlut saab juba osta kümnetest kohtadest üle Eesti, on kõige õigem metsiku ida maitset kohapeal mekkida. Lisaks tuuridele pruulikojas saavad külalised nüüd aega veeta hiljuti avatud Mekitoas.

Kõigi nelja Virumaa õlletehase − Purtse, Viru Õlle, Sillamäe õlletehase ja Narva kohaliku pruulikoja toodangut pakub Narvas asuv Iiri pubi. The Irish Embassy Pub’is on kõik läbinisti iiripärane, lisaks korralikule vaadiõllede valikule ka menüü, interjöör ja muusika.

Omanimeline käsitööõlu on ka Toilal, seda pruulitakse küll Harjumaal. Toilas on pisikese koha kohta üllatavalt palju söögikohti. Toila SPA hotellist leiab klassikalise maitsva söögiga restorani Mio Mare, kus aeg-ajalt pakutakse ka meelelahutusprogrammi. Lihtsamaks einestamiseks on buffeerestoran ning sooja ilma nautimiseks grillipaviljon. Toila aleviku südamest leiab Vana Fregati pubi, Oru pargist stiilse pargikohviku ja Toila sadamast uuenduskuuri läbinud Mereresto.

merepargi aparthotel cafe
Merepargi Apart Hotel & café

Mereäärseid söögikohti leidub ka kuurortlinnas Narva-Jõesuus. Imelist vaadet Soome lahele saab nautida mitmes “mere” nime kandvas kohas, näiteks restoranis Meretare ja Meresuu SPA hotellis. Viimases saab tellida rikkaliku hommikusöögi koos vahuveiniga 11. korrusele ning einestada peaaegu et pilvedel. Meresuus saab kehakinnituseks valida restorani, sushi- või rannabaari. Samuti mere-nimeline Merepargi ApartHotell on aga täiendanud kuurortlinna uue kohvikuga.  

SIRLE SOMMER-KALDA,

Ajalehe „Põhjarannik” ajakirjanik

„Lugu valmis EL Regionaalarengu Fondi toel“. 

 

 

VAATA VEEL