Maro Kopaladze: Süüa tuleb teha armastusega. Kui tuju on paha, siis väljendub see ka maitses. - Ida-Virumaa

 

 

 

Maro Kopaladze: Süüa tuleb teha armastusega. Kui tuju on paha, siis väljendub see ka maitses.

 

 

 

JAGA

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

 

🛫 🇬🇪 Eheda Gruusia elamuseks ei pea sugugi pikka reisi ette võtma. Tükike Gruusiat on end sisse seadnud ka Jõhvi serva, otse ringtee äärde, kui Tallinna poolt tulla. 

See tükike kannab nime Gruusia trahter Mimino. Kuid pelgalt gruusiapärasest nimest ehtsate maitsete jaoks ei piisa. Need toob külastajateni hoopis Gruusia toitude kokk MARO KOPALADZE 🔥

Mimino kokk Maro. Foto Kairi Tähe.

🔸🎤 Kuidas nii juhtus, et Gruusiast siiamaile sattusid?

Söögitegemine on mulle kogu aeg väga südamelähedane olnud. Gruusiaski tegelesin maitseainete kasvatamise, maitseainesegude ja kastmete valmistamise ning müügiga.

Kui mu vend koos äripartneriga Jõhvi linna Gruusia söögikoha rajas, kutsusid nad mind appi. 

Nüüdseks olen Eestis elanud ning trahteris töötanud üheksa ja pool aastat.

🔸🎤 Mis selle ameti juures kõige südamelähedasem on?

Klientide positiivne tagasiside. Kõige toredam on kuulda, et meie hinkaalid* on paremad kui Gruusias või hatšapuri** maitseb kui Gruusias tehtu.

Samuti meeldib mulle katsetada uute retseptidega, et leida uusi maitseid ja neid külalistele pakkuda.

Gruusio trahter Mimino hinkaalid. Foto Kairi Tähe.

🔸🎤 Maro, kas ja kui keeruline on valmistada ja õpetada Gruusia toite kohas, mis on Gruusiast nii kaugel?

Ma ei pea ennast just väga heaks õpetajaks, mulle meeldib kõige rohkem ise teha. Näiteks toidu maitsestamisel ei saa alati ette öelda, mida ja kui palju panna. Mul on maitsestamine käe järgi välja kujunenud ning usaldan end selles täielikult. Tean, milline peab olema õige mekk. Seda oskust ei saa sõnade järgi edasi anda.

Loomulikult on tulnud maitseid siinsele kliendile sobivamaks kohandada. Grusiinid armastavad ju küüslauku, koriandrit, teravust. Õigeid maitseid on üsna keeruline paika saada, seda on keeruline õpetada. Hinkaalide ja hatšapuride taigent veel võib… aga seegi nõuab palju harjutamist ning kannatust.

🔸🎤 Mida sa ise kõige meelsamini valmistad?

Neidsamu hinkaale ja hatšapurisid, eriti just taigent. See on omamoodi kunst. Heade hinkaalide saamiseks peab taigna ja hakkliha kooslus olema ei rohkem ega vähem kui täiuslik. Hakkliha maitsestamisel tuleb kasutada parajal määral erinevaid Gruusia maitseaineid.

Hinkaale ja Adžaaria hatšapurit soovitan kindlasti ka Miminos proovida 👌  Ja kui lambaliha maitseb, siis tuleks võtta tšanahhit***.  

Mimino maitseseikluse pakkumine. Foto Kairi Tähe.

🔸🎤 On sul mõni nipp või nõuanne, mis köögis toimetades alati kasuks tuleb?

Süüa tuleb teha armastusega. Kui tuju on paha, siis väljendub see ka maitses.

🔸🎤 Ons mõni Gruusia retsept, mida ise järele proovida?

Ikka. Odžahuri ehk sealihahautise valmistamiseks neljale inimesele läheb vaja:

🥩 Sealiha 500 g

🧅 Sibul 300  g

🥔 Kartul 500 g

🍅 Tomatid 100 g

🌿 Gruusiapärased maitseained ja petersell

🥫 Satsebeli (vürtsikas gruusiapärane punane kaste)

Hauta liha koos maitseainetega pehmeks, lisa sibul. Prae eraldi pannil kartulid ning sega need hautatud lihaga kokku. Pane juurde tomatid, petersell, Gruusia maitseainete segu ja satsebeli. Prae kõik korralikult läbi ning serveeri. Soovi korral võib roa kaunistada maitserohelise ja tomativiiludega. 

🍴 გემრიელად მიირთვით!

(loe: gemrielad miirtvit // Head isu!)

*Hinkaalid on mahlased gruusiapärased pelmeenid

**Hatšapuri on gruusia juustupirukas

***Tšanahhi on gruusia lambalihahautis

Gruusia trahter Mimino pakub Maitseseikluse raames 11.-21. november 3-käigulist menüüd koos joogiga hinnaga 15€. Vaata pakkumist https://idaviru.ee/maitseseiklus

 

Vaata, mida ägedat veel pakutakse...

 

VAATA VEEL