Eestimaa kauneima vaatega rattatee - Ida-Virumaa

Narva

Eestimaa kauneima vaatega rattatee

Marsruut: Jõhvi-Kohtla-Järve-Saka mõis-Valaste-Toila-Jõhvi. 65 km. Hea läbida ka jupiti.

Jõhvi linna uhkus on Kontserdimaja ja Jõhvikapromenaad. Rattaga on parim startida Jõhvi Keskväljakult -sealt saab mööda promenaadi rattateed naaberlinna Kohtla-Järve keskalleele mis viib uhke Kohtla-Järve Kultuurikeskuseni (12 km). Linnas asub põlevkivimuuseum. Kui aega on-siis siin kuuleb väga põnevaid lugusid Põlevkivi pealinnast (Eestimaa Ruhr!). Ja näeb üllatavat, Eesti paremikku kuuluvat tööstuskunsti kogu. Tööstus tasub nüüd selja taha jätta ja suunduda Eesti kõige võimsamale pankrannikule (kõrgeim, pikim katkematu lõik, 15 km K-Jlt). Ees ootab pankranniku pärl-Saka mõis. Mõis ja selle eksootiline, otse pangal asuv ümbruskond on omaette vaatamisväärsus. Siinne restoran on kohalike lemmik, majutusvõimalused on äsja renoveeritud.

10 km mööda rannateed asub Eesti kõrgeim juga- Valaste toreda 1,5 km pikkuse matkaraja ja puhkepaiga ning kohvikuga.

  • Siit Toila suunas kulgeb Eestimaa kauneima vaatega rattatee mis suures osas kõrgub mere (ca 50m) kohal panga serval.

Toila on ajalooga kuurortküla mis kujunes kultuuriinimeste suvituskohaks 19.saj.lõpul. Kalurikülast sai suvituspaik, kui Vene tsaaririigi üks rikkaimaim kaupmees G.Jelissejev, siia lossi ja pargi rajas. Toila SPAs on väga mõnus lõõgastus rattamatka lõpetuseks- täiskasvanutele Eesti paremaid welness keskusi Orhidee ning perele vee ja saunakeskus Termid. Grillpavilon õues ja restoran Mio Mare sees söömiseks. Spast ca 400 m.asub ca 70 ha suurune imeilus Toila park ning samas ka rand. Pargis on nüüdseks elustatud ajalugu ning BLUERAY OÜ abil saab virtuaalselt külastada 1938.a. lossi mis teenis Eesti Vabariii 1.presidenti K.Pätsi suveresidentsina. Toilas leidub kohvikuid, restorane.

Kui on tahtmist pikemalt rannikut sõita siis Toila-Pühajõe-Voka-Päite teed mööda jõuate Päite pangale- jätkub tee otse kõrgel kaldal.

Toilast tagasi Jõhvi on kõige parem sõita Uikala kaudu, siis väldite maksimaalselt suurt maanteed (Tln-Narva).

Marsruudi lühem versioon on Kohtla-Järvelt läbi Kaasikaia Ontikale-Valastele-Toila. Siis jääb Saka mõis nägemata.

Asukoht kaardil

Koordinaadid: 59.4445436, 27.3411087Vaadake Google Mapsis

Jaga

Lisage minu valikutesse

Üksikasjad

Saka-Ontika-Toila, Valaste, 41557 Ida-Viru maakond, Eesti