8 seiklust Põlevkivimaal

Sisukord

Ida-Viru tööstuspärand pakub turistidele mitmeid väga omanäolisi ja avastamist väärt seikluseid ning paikasid. Siit postitusest leiad põnevaimad neist!

1. Püssi tuhamägi

Püssi tuhamägi asub Püssi linnas Ida-Virumaal ning sellelt avanevad selge ilma korral imelised vaated ümbruskaudsele loodusele. See on põlevkivituhast koosnev mägi, mis on elektrijaamast vagonettidega transporditud ning näe tipus lehvib võimsalt Eesti lipp. Eriti imelisi vaateid pakub see just päikesetõusudel ja -loojangutel. Kuna rada tippu on kitsas, tasub mäe vallutamisel olla tähelepanelik ja ettevaatlik.

2. Kohtla-Järve Põlevkivimuuseum

Kohtla-Järve linnas asuv põlevkivimuuseum on ainulaadne muuseum maailmas, sest see on täielikult pühendatud põlevkivitööstuse ajaloole. Muuseum tutvustab põlevkivi kui maavara tekkimise ja kasutamise ajalugu ja tänast kasutust. Kohapeal on üle 30 000 säiliku, sealhulgas mitmeid kunstiteoseid (mida saab näha põlevkivimuuseumi Valges Saalis), mis aitavad aru saada põlevkivi rollist Eesti ja maailma ajaloos. Kindlasti soovitame ekskursiooni giidiga, sest just nii saab parema ülevaate tööstusest, mis on Ida-Virumaale väga omane. Põlevkivimuuseum kuulub ka Muuseumikaardi nimistusse.

3. Eesti Kaevandusmuuseumi allmaa ekskursioon

Tahad tõelisest kaevurielust maigu suhu saada? Siis ei jää muud üle, kui kummikud jalga, puhvaika selga ja lamp kätte. Just maa all näed, kuuled, maitsed ja tunned seda, mida mehedki, kes mitukümmend aastat igapäevaselt maa all rasket tööd tegid. Avatud ka Rikastusvabrik, mis näitab Sulle põlevkivi teekonda maa peal, räägib energia tekkimisest ja sellest, mis tulevikus energia valdkonnas juhtuma hakkab. Oma külastusussoovist tasub kindlasti eelnevalt Kaevandusmuuseumile märku anda, tehes online-broneering muuseumi koduleheküljel.

4. Põgenemistuba “Lõhkeaine lao lõks” Eesti Kaevandusmuuseumis

Astu Eesti Kaevandusmuuseumi põgenemistuppa “Lõhkeainelao lõks” ja koge tõelist maa-alust põnevust. See unikaalne seiklus viib sind 8 meetri sügavusele endisesse Kohtla kaevanduse lõhkeainelattu, kus ootab sind väljakutserikas seiklus täis adrenaliini ja nuputamist. Seiklus sobib suurepäraselt sõpruskondadele ja seiklushuvilistele, pakkudes nii kohalikele kui ka külalistele täiesti uut ja põnevat kogemust. Eksperimenteeri oma meeskonnatöö oskuseid, pääsedes lõhkeainelõksust välja just õigel ajal!

5. Päikeseloojangumatk pannkookidega, Kohtla-Nõmmel koos Alutaguse Matkaklubiga

Et Kohtla-Nõmme Alpides seikluslikuks matkaks energiat oleks, alustatakse Alutaguse Matkaklubi retkejuhiga lõkkepannkookide küpsetamise ning söömisega. Seejärele teele ja päikese loojumist saab imetleda aherainemäe tipult. Matkatakse edasi metsatukkades ja kiviklibul ning üha pimenevas müstilises ümbruses on abiks pealamp ja matkakepid. Lisaks jagatakse õpetussõnu matkatehnikast ja tehakse jutupause teemadel kunstmäed Ida-Virumaal, aheraine teke, põlevkivi kaevandamine -töötlemine, looduse taasta(u)mine jm. See seiklus on sobilik just sõpruskondadele ja meeskondadele.

6. Karjäärisafari Aidu karjääris koos Adrenaatori seiklusmeistritega

Retk maasturitega vanas Aidu karjääris, mis on pooleldi kattunud metsaga ning pooleldi paekiviväljadega. Seiklus viib läbi kraavide, metsasihtide ja raske tehismaastiku. Teel ei puudu ka tipud, tehisjärved ning karjäärikanjonid. Matka jooksul näeb ja kuuleb huvitavaid fakte energia ja kaevanduste kohta ning arutletakse keskkonna teemadel. Paljud on öelnud, et kui sa juba Ida-Virumaale tuled, siis Adrenaatori safaril pead sa ära käima! Retk sobib korporatiivürituste vahepalaks, sõpruskondadele ja teistmoodi seikluste huvilistele.

7. Aidu Veeseikluskeskus

Aidu veesseikluskeskus valmis 2024. aasta kevadsuvel. See on unikaalne veespordi külastusatraktsioon, mis on rajatud endisesse põlevkivikarjääri. Keskus paneb rõhku rõhku veespordi arendamisele ja -võistluste pidamisele nii kohalikul kui ka rahvusvahelisel tasemel, samuti on oodatud sõpruskonnad ja kollektiivid aktiivselt puhkama ja sportima – alates kanuuretkest lõpetades fatbike-matkadega Aidu karjäärialadel.

8. Kiviõli Seikluskeskus

Kuigi Kiviõli Seikluskeskus on sügisesel ajal veel talve ja lume ootuses, siis tasub seda kohta meeles hoida, sest lume saabudes saab koht täiesti uue hingamise! Keskus asub Kiviõli linna põhjapoolses küljes oleval vanal tuhamäel, mille ühel küljel on talvel avatud Eesti pikimad suusanõlvad ja põnevaim lumelauapark. Suvisel ajal on avatud kogupere elamusparkdownhillirajad, disc-golfi rada ja palju muud.

Ülal nimetatud kohad ei paku vaid põnevaid tegevusi vaid harivad külastajat ka tööstusajaloost, mis on tihedalt Ida-Viru piirkonnaga põimunud. Avastades neid kohti, saab sügavama mõistmise piirkonna rikkalikust pärandist. Loodame, et said siit ideid oma järgmiseks Ida-Viru külastuseks!

Jaga
Soovitused